"Wie nu griep heeft, moet maar uitzieken"

De bestrijding van de Mexicaanse griep in ons land treedt in een nieuwe fase. Door het toenemende aantal besmettingen en de vakantie (foto) wordt de klemtoon verlegd naar de behandeling van de zieken. Griepcommissaris Marc Van Ranst en de ministers van Gezondheid hebben de details daarvan bekendgemaakt.
Tot nu toe had de griepcommissaris er alles aan gedaan om de verspreiding van het Mexicaanse griepvirus zoveel mogelijk in te perken. Maar de voorbije week is het aantal besmettingen verdubbeld en is de symbolische drempel van 100 gevallen ruimschoots overschreden. Omdat de komende weken veel landgenoten terugkeren van vakantie, zal de Mexicaanse griep zich wellicht snel verspreiden.

En dus moet de griepcommissaris het over een andere boeg gooien. Zijn diensten zullen de nauwe contacten van wie besmet wordt, niet langer systematisch opsporen. En wellicht zal alleen wie ernstig ziek wordt of al gezondheidsproblemen heeft, nog virusremmers krijgen, als het van de griepcommissaris afhangt. De risicogroepen zijn mensen met onderliggende aandoeningen, chronische hartlijders, nier- en leverpatiënten,  mensen met problemen met het afweersysteem, mensen bij met diabetes en kinderen jonger dan vijf jaar en mensen boven 65 en ook zwangere vrouwen.

De anderen die besmet worden met het nieuwe virus zullen in principe moeten uitzieken zoals bij een gewone wintergriep.

Volksgezondheid gaat bij wie griepsymptomen krijgt, ook niet meer systematisch screenen op de Mexicaanse griep, maar houdt de verspreiding van het virus in het oog via geselecteerde huisartsenpraktijken. Vanaf overmorgen worden de voorraden virusremmers overigens op grote schaal verdeeld naar de gemeenten en zo later naar de huisartsen. Er komt ook een grote informatiecampagne over de Mexicaanse griep naar de bevolking.

Vier mensen in quarantaine

Intussen zijn nog eens vier jongeren die deelnamen aan een taalkamp in Ferrières, in de streek van Luik, in quarantaine geplaatst. Ze voegen zich bij zestien andere personen die er mogelijk het virus hebben opgelopen en al eerder in afzondering werden gebracht. Dat heeft het Griepcommissariaat gemeld.

Op gemeentelijk niveau werden er in Ferrières geen bijzondere maatregelen genomen. Er werden wel verschillende zones afgebakend op het terrein van het college waar het taalkamp plaatsvindt. "Er is een zone voor de isolering van eventuele patiënten en een veilige zone. Beide gebieden worden gescheiden door een bufferzone", zei de burgemeester.