De melkveehouders heffen hun blokkades op

De Waalse melkveehouders hebben hun blokkades opgeheven. Sinds gisteravond blokkeerden ze de autosnelweg A8 in de richting van Doornik en Rijsel ter hoogte van de voormalige douanepost in Lamain. Alle vrachtwagens werden tegengehouden, personenwagens werden maar druppelsgewijs doorgelaten.
Eind juni blokkeerden de Waalse boeren nog verschillende verdeelcentra in Vlaanderen, onder meer in Halle, Zellik en Gullegem. De melkveehouders hoopten zo een hogere prijs af te dwingen voor de melk. Na overleg werd er een akkoord afgesloten met de distributiesector.

Maar niet alle boeren kunnen zich vinden in dat akkoord. Uit protest was de A8 richting Doornik en Rijsel ter hoogte van Lamain afgesloten. Personenwagens werden langzaam doorgelaten, vrachtwagens moesten blijven staan.

Op de A7 richting Bergen-Valenciennes-Parijs voerden de melkveehouders ook acties. Automobilisten kregen de raad om via secundaire wegen naar Frankrijk te rijden.

De Federatie van de Belgische Transporteurs Febetra had de melkveehouders gevraagd om hun blokkades op de snelwegen op te heffen. Febetra zei dat ze het stakinsgrecht niet in vraag wil de stellen, maar vroeg ook begrip voor de transporteurs, die eveneens te lijden hebben onder de crisis.

De federale politie was ter plaatse en had nog versterking laten overkomen uit Brussel. Er werd gevreesd dat het tot een confrontatie zou komen tussen landbouwers en vrachtwagenchauffeurs.