Fonds RHJ praat over overname van Opel

Het private investeringsfonds RHJ onderhandelt met General Motors over de overname van een meerderheidsbelang in het Europese filiaal OpelVauxhall.
RHJ voert al enkele dagen gesprekken met de top van General Motors. Deze week zou het fonds nog een nieuw overnamebod willen uitbrengen op een meerderheid van de aandelen van Opel.
Eerder had GM de voorkeur gegeven aan de Canadees-Oostenrijkse producent van auto-onderdelen Magna, maar die gesprekken lijken niet echt van de grond te komen. Magna heeft de steun van Sberbank en autogroep GAZ van de Russische financier Oleg Deripaska, maar die zit nu zelf krap bij kas.

Ook de Chinese autogroep Beijing Automotive zou interesse hebben voor Opel, maar ook daar is niet veel van bekend.

RHJ zou echter een stok achter de deur houden. Het fonds belooft om de vier Duitse fabrieken van Opel op te houden en daar hebben de Duitse regeringen wel oren naar. Omdat Duitsland met kredieten over de brug wil komen bij een overname, is dat een belangrijk gegeven.

Over de vestiging van Opel in Antwerpen heeft RHJ evenwel niets gezegd. Ook in die andere overnameplannen kwam Antwerpen niet of nauwelijks ter sprake.

Opel weer Amerikaans?

Als RHJ zijn zin krijgt, komt Opel/Vauxhall dus opnieuw in Amerikaanse handen terecht. General Motors zou overigens een minderheidsbelang gehouden.

RHJ is gevestigd in Brussel en is een onderdeel van het Amerikaanse private equityfonds Ripplewood. Dat heeft een aantal grote herstructureringen van grote bedrijven geleid, onder meer die van de Japanse failliete bank Shinsei.