Japanners vroeger naar de stembus

In Japan komen er eind deze zomer vervroegde parlementsverkiezingen. Premier Taro Aso heeft er het parlement ontbonden, na een zware nederlaag voor zijn partij in de lokale verkiezingen. Op 30 augustus kunnen de Japanners een nieuw parlement kiezen.
De Liberale Democratische Partij (LDP) van premier Taro Aso leed zondag een zware nederlaag bij lokale verkiezingen in Tokio. De LDP is al bijna vijftig jaar de machtigste partij in Japan, maar ziet haar aanhang de laatste jaren gestaag afkalven.

In Tokio haalde de LDP amper 38 zetels. De oppositiepartij van de democraten haalde 54 zitjes in het hoofdstedelijk parlement.

De lokale stembusgang heeft in theorie geen impact op het nationale niveau, maar wordt wel beschouwd als een belangrijke indicator voor wat er op het nationale niveau gebeurt. De Democratische Partij wordt getipt als grote winnaar van de parlementsverkiezingen.