Leterme niet naar het Vlaams Parlement

Yves Leterme (CD&V) gaat niet naar het Vlaams Parlement. In zijn plaats zal Jan Durnez uit Ieper straks de eed afleggen in het Vlaams Parlement. Ook aftredend Brussels staatssecretaris Brigitte Grouwels (CD&V) verzaakt aan haar mandaat. Zij zal worden opgevolgd door Paul Delva.
Leterme raakte op 7 juni als lijstduwer verkozen als Vlaams parlementslid en had  op 30 juni de eed moeten afleggen, samen met de andere Vlaamse  parlementsleden, maar hij kon er niet bij zijn. Normaal gezien had hij dan vandaag beëdigd moeten worden, maar nu is bekend geraakt dat hij dus niet naar het Vlaams Parlement gaat.

Ex-premier Leterme wordt genoemd als mogelijke minister in de federale regering, na het vertrek van minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (Open VLD) naar de Europese Commissie. Over de opvolging van De Gucht is nog geen overeenstemming bereikt.
Ook aftredend Brussels staatssecretaris Brigitte Grouwels, eveneens van CD&V, zal niet zetelen in het Vlaams Parlement. Wellicht mag zij haar verblijf in de Brusselse regering verlengen en wordt ze zelfs minister. Op Vlaams niveau zal ze worden opgevolgd door Paul Delva.