Nieuwe hype in fietsland: de "fixed gear bike"

Na de BMX crossfiets, de mountainbike, de koersfiets, de ligfiets en de plooifiets is er een nieuwe trend in fietsland, de "fixed gear bike". Dat is een fiets waarbij het achterste tandwiel vastzit aan het achterwiel. Dit betekent dat je tijdens het fietsen je benen nooit stil kunt houden. Ofwel trap je achteruit ofwel vooruit.
De "fixed gear bike" wordt al lang gebruikt op de piste, maar nu is de fiets ook erg populair op de weg. De trend komt overgewaaid uit de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, waar fietskoeriers al een tiental jaren dat soort fietsen gebruiken om zich in het drukke stadsverkeer te begeven.
Wie echt wil mee zijn met de trend koopt de fiets tweedehands en bouwt hem dan om. "Er zijn pareltjes van fietsen", zegt trendwatcher Pieter Baert, die in "De ochtend" de nieuwe hype kwam toelichten.

Vaak wordt het stuur afgezaagd, zodat de fiets wendbaarder wordt in het verkeer. Er zijn ook geen remmen aan de fiets. Je moet remmen door je trappers te blokkeren. Dan ga je met je achterwiel even zijdelings hangen. Het vergt wel wat behendigheid om met de fiets te rijden.

Fiets om je mee te onderscheiden

Volgens Baert is de fiets plots populair, omdat het een manier is om je te onderscheiden. "Het is crisis. Vroeger kon je alles kopen. Je kocht gewoon het duurste. Vandaag ga je je onderscheiden door creatief te zijn. Zo'n fiets is heel persoonlijk. Je gaat die zelf maken. Je kan hem niet gewoon in de winkel gaan kopen en er dan mee uitpakken."

De fiets voldoet niet aan de regels van de wegcode, omdat de remmen ontbreken en er vaak ook geen reflectoren of voor- of achterlichten aanwezig zijn. Maar dat houdt de fans niet tegen.

Ook Lance Armstrong doet mee aan de nieuwe hype. Op het internet is er een filmpje te zien waarin de wielrenner meerijdt met een groepje "fixed gear bikers".