Vandenbroucke zit achteraan in het halfrond

Frank Vandenbroucke (SP.A), de voormalige minister van Onderwijs die nu naast een ministerpost grijpt, installeerde zich tijdens de eedaflegging op de achterste banken van het Vlaams Parlement. Meteen werd de politieke puzzel weer een stuk duidelijker.
  • Peter Vanvelthoven was voor 7 juni fractieleider in de Kamer en stapte op verzoek van de SP.A over naar het Vlaamse niveau. Hij greep naast een ministerpost, maar mag "als troostprijs" de SP.A-fractie gaan leiden. Ex-minister Frank Vandenbroucke krijgt zelfs geen troostprijs. Hij installeerde zich heel symbolisch op de achterste banken van het halfrond.
  • Een stoelendans is het ook geworden voor Dirk Van Mechelen (Open VLD). Hij is niet langer minister en neemt dus gewoon plaats in het Vlaams Parlement. Hij  wordt ook opnieuw burgemeester van Kapellen.
  • Freya Van den Bossche (SP.A), die onder meer minister wordt van Wonen en Energie,  wordt in het Vlaams Parlement vervangen door Jan Rogiers. Hij zat al acht jaar in het  parlement en is tevreden dat hij zijn mandaat zo snel weer kan opnemen. Van den Bossche behoudt wel haar zitje in de Gentse gemeenteraad.
  • John Crombez en Fatma Pehlivan worden voor de Vlaamse socialisten ook de twee gemeenschapssenatoren. Voor Pehlivan is het een blij weerzien met de Senaat. John Crombez werkte eerder al als kabinetschef van de federale vicepremiers Johan Vande Lanotte en Freya Van den Bossche.
  • Joke Schauvliege, de CD&V-minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur, wordt in het parlement vervangen door Valerie Taeldeman, huidig schepen in Maldegem. Schauvliege stopt ook als schepen in Evergem, maar daar is het nog niet duidelijk wie haar zal vervangen.
  • Voor de N-VA wordt Kris Van Dijck de nieuwe fractieleider in het Vlaams Parlement. Tijdens de vorige legislatuur oefende hij die functie ook al uit, tot hij in 2007 burgemeester werd van Dessel. Hij werd toen opgevolgd door Jan Peumans, die nu voorzitter wordt van het Vlaams Parlement.
  • De N-VA mag intussen alweer op zoek naar een nieuw onderkomen. Nu de partij mee regeert, wil ze meer mensen aanwerven, en het bestaande gebouw in Sint-Joost-ten-Node wordt daardoor te klein. Er zou nu al nauwelijks "fysiek" plaats zijn. 
  • Overigens is de plechtige eedaflegging iets later begonnen dan verwacht. De SP.A-fractie kwam wat later binnengewandeld. Het Vlaams Parlement zat overigens bomvol. Niet enkel in het halfrond waren alle plaatsen bezet, ook op de publiekstribune viel er geen enkele lege stoel te bespeuren.
  • De CD&V-fractie heeft Jan Durnez en Cindy Franssen aangeduid als gemeenschapssenatoren.

Meest gelezen