Verdrag over Nabucco-gasleiding ondertekend

In de Turkse hoofdstad Ankara hebben vijf landen een verdrag ondertekend voor een nieuwe aardgaspijpleiding naar Europa. De EU wil zo minder afhankelijk worden van Russische gasleveringen.
De Turkse premier en gastheer Tayyip Erdogan zette als eerste zijn handtekening onder het verdrag. Daarna deden zijn collega's uit Oostenrijk, Bulgarije, Hongarije en Roemenië dat ook.
Ook EU-Commissievoorzitter Jose Manuel Barroso was bij de ondertekening aanwezig, net als een Amerikaanse gezant, de Iraakse premier Nouri Al Maliki en de Georgische president Mikheil Saakasjvili.

Het verdrag is dan ook erg belangrijk voor die landen, maar wellicht nog meer voor de Europese Unie. Die wil met Nabucco de afhankelijkheid van aardgas uit Rusland verminderen.

Nabucco kost 7,9 miljard euro en moet vanaf 2014 aardgas van de Kaspische Zee en Irak via Turkije naar Europa voeren, buiten Russisch grondgebied om.

Schakel in "Great Game"

De aanleg van Nabucco is erg belangrijk voor de energiebevoorrading van Europa. Nu komt een kwart van het gas in de EU uit Rusland en de voorbije twee jaar heeft Moskou twee keer de gasleveringen onderbroken door politieke problemen.

De EU wil dat diversifiëren via Nabucco. Dat kan zowel gas uit Azerbeidzjan als uit Irak en Iran, maar via een latere onderzeese leiding door de Kaspische Zee ook uit Turkmenistan aanvoeren.

Kern van de kwestie is het vermijden van Russische invloed in en rond de gasleidingen. Eerder hadden Amerikanen en Europeanen al olie- en gaspijpleidingen vanuit de Kaspische Zee doorheen Georgië aangelegd als onderdeel van het nieuwe machtsspel om olie en gas uit het Kaspische bekken. Dat machtspel wordt vaak vergeleken met het "Great Game", de machtsstrijd tussen Brits-India en Rusland in de 19e eeuw.