"Country teacher" is innemende film

Geen grote speeches, geen klinkende woorden, geen sensationele ontwikkelingen of diep dramatische ontboezemingen. De Tsjechische film "Country teacher" neemt een situatie die voor de hoofdfiguur bijzonder diep snijdt en bouwt er een zachtaardige, innemende en soms zelfs geestige film rond. Zonder daarom afbreuk te doen aan de pijn van zijn personages.
Zoals het een goed verhaal past, komt de moraal op het eind. We zien een leraar die voor de klas een uitleg geeft over slakkenhuisjes. “Ze zijn allemaal anders”, zegt hij, waarmee hij meteen ook de thematiek samenvat van alles wat vooraf ging.
Dat kan hoogdravend klinken maar regisseur Bohdan Slàma, die ook zelf het scenario schreef, laat "Country teacher" nooit ontsporen in vrijblijvend gemoraliseer.

De titel verwijst naar ene Peter Odehnal, een eerder zwijgzame en in zichzelf gekeerde man van rond de 30 die zijn hele leven in Praag heeft gewoond. Nu heeft hij de stad verlaten om een job als onderwijzer te aanvaarden op het platteland, in een dorpje waar de landbouw nog de voornaamste bron van inkomsten vormt.

Op het eerste gezicht past Peter hoegenaamd niet in die rurale wereld, met zijn overmatig drankgebruik, zijn kleurrijke figuren en zijn vastgeroeste tradities. Hij vindt er echter de rust die hij nodig heeft om zijn gedachten en gevoelens op een rijtje te zetten.

Met de glimlach naar doffe ellende kijken

Peter worstelt al lang met een existentieel probleem en hoopt er ver van alle drukte mee in het reine te komen. Alleen is dat probleem van seksuele aard en moet hij al snel ervaren dat het niet verdwijnt als je andere lucht opsnuift.
"Country teacher" neemt een verhaal dat in andere handen waarschijnlijk een grote pot doffe ellende zou zijn en brengt het met zoveel warmte en begrip aan de man dat je er zowaar met een glimlach naar zit te kijken.

Peters kopzorgen zijn wel triest en hij slaagt er maar niet in om de juiste keuzes te maken maar Slàma blijft volhouden dat alles met de hulp van je medemens wel in orde komt. Een mooie boodschap voor een mooie film.

Ruben Nollet

"Country teacher"

regie Bohdan Slama
met Pavel Liska, Zuzana Bydzovska, Marek Daniel, Tereza Voriskova, Cyril Drozda, Marie Ludvikova, Zuzana Kronerova
release woensdag 15 juli