"DHL overtreedt sociale wetgeving"

Volgens de vakbonden overtreedt koerierbedrijf DHL de sociale wetgeving omdat het geen sociaal plan heeft opgesteld voor de 124 werknemers die het vorige maand ontslagen heeft in de vestiging in Diegem.
Vorige maand kondigde het koerierbedrijf een zware herstructurering aan. Eerst was er sprake van dat de helft van het personeel het bedrijf zou moeten verlaten. Intussen is dat cijfer naar beneden bijgesteld. Het zou nog gaan om zo'n 124 ontslagen. Maar in de betrokken afdeling is er geen vakbondsdelegatie en blijkbaar wil de directie daarvan profiteren, aldus de vakbonden.

Bij een collectief ontslag moet immers de wet-Renault gevolgd worden. Die verplicht de directie om de werknemers op de hoogte te houden en een sociaal plan op te stellen. Dat heeft de directie tot nu toe niet gedaan. "Men speelt het spel juridisch hard. De directie wil het personeel via individuele onderhandelingen een sociaal plan aanbieden, maar bij DHL werken heel wat buitenlanders en die kennen de Belgische sociale wetgeving niet", zegt Koen Dries van de christelijke bediendenbond LBC.

De vakbonden hebben nu een proces in kort geding opgestart om de directie te verplichten om een sociaal plan op te stellen. Het zal ook op Europees niveau DHL proberen te vervolgen als het de interne regels niet volgt.