"Ge zult nu wel veel aantrek hebben"

Voor vier vrienden uit Nijlen is de zomer alvast goed begonnen. Zij wonnen samen 300.162 euro met de Lotto. Het bedrag is niet buitengewoon hoog, wél uitzonderlijk is het feit dat de winnaars zich bekendmaken. “Nu ja, heel het dorp wist het tóch al”, zegt Hilde, uitbaatster van de krantenwinkel waar het winnende lot gevalideerd werd.
In ’t Krantje in Herenthout werd vorige week al een eerste keer champagne gedronken, toen een gelukkige Geert De Mesmaeker -of “De Messe”, zoals de uitbaters hem kennen- zijn Lottoformulier kwam binnenbrengen. De Mesmaeker, een magazijnier van 41, waagt al jaren zijn kans, samen met zijn achterneef Tim Hens (35) en twee vrienden (28 en 30 jaar). Elke week zetten ze ieder 12,50 euro in. Altijd spelen ze met dezelfde cijfers. “De mannen hadden net gezegd dat ik die eens moest veranderen omdat we nooit iets fatsoenlijks wonnen, maar kijk: goed dat ik dat niet heb gedaan”, vertelt De Mesmaeker in de krantenwinkel, waar hij en zijn vrienden door de Nationale Loterij getrakteerd worden op alweer een glas champagne.
“De Messe” en zijn maten staan er een beetje bedremmeld bij. Ja, ze wilden zich graag outen als Lottowinnaars: het zou mooie reclame zijn voor ’t Krantje. Maar dat ze zóveel aandacht zouden krijgen, hadden ze nu ook weer niet verwacht. “Een foto voor de gazet, hadden ze gezegd, maar dit is toch iets anders”, vindt De Mesmaeker, die meteen twee microfoons onder de neus geduwd krijgt en zijn gezicht straks ook op tv zal zien verschijnen. De twee achterneven voeren het woord. Op de vraag waar hij ontdekte dat hij gewonnen had, is De Mesmaekers antwoord ontwapenend eerlijk: “Op de wc! Ik zat daar ’s avonds laat De Zondagskrant te lezen toen ik het zag”.

De twee andere winnaars houden zich afzijdig: de ene is niet op de afspraak omdat hij moest uitrukken met de vrijwillige brandweer, de andere is wel present, maar heeft het niet zo begrepen op de belangstelling. “Ik vind het eerlijk gezegd nogal overdreven”, zegt hij. “We krijgen elk 75.000 euro: daarmee kun je nog niet eens een klein huisje kopen”.

In elk geval moeten ze het gewonnen bedrag nauwelijks delen: alleen De Mesmaeker heeft een vaste vriendin, de andere drie zijn vrijgezel. “Ge zult nu veel aantrek hebben”, luidt een commentaar. Grote plannen met het geld hebben ze hoedanook nog niet. “Investeren in een appartementje of een huis of op de bank zetten en zien wat het opbrengt”, zeggen ze kalmpjes. Nee, deze mannen zijn absoluut geen zwevers. Ze klinken opvallend nuchter. “Nuchter?!”, roept een van de drie. “Dat zal toch niet lang meer duren. Vanavond gaan we het écht vieren. Dan gaan we naar de kermis in Berlaar-Heikant, zoals ieder jaar”.

Sara Van Poucke