"Griep treft tussen 5 en 30 % van werknemers"

Werkgevers en vakbonden gaan in samenwerking met het Griepcommissariaat een werkgroep oprichten. Die moet mee instaan voor preventie, en ervoor zorgen dat bedrijven kunnen blijven draaien als de epidemie van Mexicaanse griep ergere vormen aanneemt. Kind en Gezin neemt voorlopig geen extra maatregelen tegen een mogelijke uitbreiding van de ziekte.
Piet Vanthemsche van de Boerenbond, die vroeger nog griepcommissaris is geweest, zal de werkgroep leiden van de Groep van 10, die onder meer de vakbonden en de werkgeversorganisaties verenigt, leiden. Hij verwacht dat tussen 5 en 30 procent van de werknemers ziek kan worden.

Als het 5 procent is, dan is het niet erger dan een gewone seizoengriep en dan zal men daar weinig van merken, zegt Vanthemsche. Als het echter 30 procent is, dan betekent dat dat  over een periode van twee of drie maanden een deel van de werknemers en een deel van de werkgevers niet aanwezig is in het bedrijf. Elk bedrijf zal dan zelf moeten bekijken wat de kwetsbare punten zijn en hoe spelen het daarop moet inspelen.

Er komt snel een informatiepakket voor de ondernemingen en hun personeel.

Kind en Gezin: hygiëne telt

Kind en Gezin neemt voorlopig geen extra maatregelen tegen een mogelijke massale uitbreiding van de Mexicaanse griep. De organisatie heeft vandaag wel een brief gestuurd naar alle crèches en consultatiebureaus waarin de bestaande procedures bij ziektes nog eens  overlopen worden.

Onthaalmoeders en kinderverzorgsters krijgen de raad om alle hygiënische voorschriften goed te volgen. Ze moeten zieke kinderen meteen rapporteren. Het is dan aan de overheid om de crèches al dan niet te sluiten.