"Harry Potter"-films worden steeds beter

Wat een indrukwekkende reeks is dat aan het worden, de Harry Potter-verfilmingen. Net als de boeken van J.K. Rowling met elk verhaal duisterder, intrigerender en verslavender werden, gaat het niveau van de adaptaties in stijgende lijn. En dat valt helemaal op het conto te schrijven van regisseur David Yates.
Regisseur David Yates heeft sinds de vijfde film "The order of the phoenix" een flinke dosis cinematografische intelligentie in de fantasy-reeks geïnjecteerd.

Yates had voordien enkel voor televisie geregisseerd (de veelgeprezen miniseries "State of play" en "Sex traffic") en kreeg plots een miljardenbudget voorhanden toen Rowling hem de verfilming van haar drie laatste boeken toevertrouwde.
De man heeft de hooggespannen verwachtingen helemaal ingelost. Film zes "The half blood prince" is een verdomd goeie spektakelprent, die bewijst dat je het grote publiek middenin dit blockbuster-seizoen gerust op wat kwaliteit mag trakteren, en niet enkel op hersenloos vertier à la "Transformers 2".

"The half blood prince" begint ronduit fantastisch. De überslechterik Lord Voldemort stuurt zijn handlangers richting Londen, alwaar ze een verwoestende aanslag uitvoeren.

Hij schendt daarmee de wet dat de tovenaarswereld zich niet mag inlaten met gewone stervelingen (de zogenaamde Muggles), en daagt aldus Harry Potter uit voor een ultieme confrontatie.

Harry Potter is de uitverkorene

Maar Harry is nog maar een tiener en weet amper hoe met al die druk om te gaan. Het feit dat hij onder de tovenaars nu echt wel naar voor wordt geschoven als "the chosen one". Het feit dat hij iedereen moet verlossen van het Kwaad, levert Harry een celebrity-status op die hem niet echt zint.
Die verhaallijn refereert naar de wereldfaam waar de jonge Harry Potter-acteurs nu al enkele jaren mee opgezadeld zitten, geen sinecure in deze door paparazzi gedomineerde tijden.

Harry’s mentor, Professor Dumbledore, wil zijn pupil terdege voorbereiden op het duel met Voldemort. Samen duiken ze letterlijk het verleden in en onderzoeken ze de jeugdjaren van Voldemort, toen die als leerling gefascineerd raakte door de gevaarlijkste zwarte magie.

Die zwaarmoedige thematiek wordt gekruid met komische, maar vaak ook aandoenlijk terzijdes over de romantische escapades van Harry en zijn vrienden. Dat werkt niet altijd even goed, vooral niet in de al te kolderieke scènes met Rupert Grint als de roodharige Ron.

Veel meer dan een adaptatie

Voor de rest zijn de vertolkingen van de jonge cast behoorlijk solide, nog een verdienste trouwens van David Yates. Vooral Daniel Radcliffe (als Harry Potter) en Emma Watson (als de steeds kwetsbaardere Hermione) staan bijzonder sterk te acteren.
En er zijn ook glansrollen voor Alan Rickman en Helena Bonham-Carter, als de volgelingen van Voldemort.
"Hary Potter and the half blood prince" is veel meer dan een obligate adaptatie.

Het is een steengoede actiethriller die perfect zijn doel bereikt: hij doet je snakken naar de volgende film, waarop het jammer genoeg wachten is tot eind 2010.

Ward Verrijcken

Harry Potter and the half blood prince

regie David Yates
met Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Naomi Watts, Michael Gambon, Helena Bonham Carter, Tom Felton
release woensdag 15 juli