Autotsaar van Barack Obama stapt op

De autotsaar van Barack Obama -Steven Rattner- heeft onverwacht zijn ontslag ingediend. Rattner moest de fel belaagde auto-industrie in de VS weer financieel gezond maken. Een gerechtelijk onderzoek naar zijn verleden als bankier deed hem de das om.
Ron Bloom zal Rattner opvolgen
Het onderzoek naar een investeringsbank waar Rattner werkte voor hij in februari door Obama werd aangesteld, loopt al een tijdje maar kwam de laatste tijd in een stroomversnelling terecht. Quadrangle Group zou steekpenningen hebben betaald om het beheer van een aantal pensioenfondsen binnen te halen. Enkele andere bedrijven, zoals Carlyle Group, hebben al boetes betaald nadat ze voor gelijkaardige feiten verdacht werden.

Of Rattners ontslag direct gerelateerd is met het onderzoek is niet bekend. Maar mocht Quadrangle Group veroordeeld worden, zou zijn positie sowieso onhoudbaar zijn geworden. De politieke toekomst van Rattner is nu wel zeer onzeker geworden. De ex-bankier is een van de belangrijkste sponsors van de Democratische partij en steunde Hillary Clinton als presidentskandidaat bij de Democratische nominatie vorig jaar.

Ondanks Rattners steun voor zijn voormalige rivale, stelde Barack Obama hem eerder dit jaar aan als hoofd van een speciale werkgroep die de auto-industrie in Amerika weer op de rails moest zetten. Hij had een groot aandeel in de recente en vrij succesvolle herstructurering van de autogiganten Chrysler en General Motors.

De Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner prees gisteren zijn werk, nadat Rattner bekendmaakte dat hij opstapt. Rattner zal opgevolgd worden door Ron Bloom (foto) die een verleden heeft op Wall Street en als lobbyist voor een aantal Amerikaanse vakbonden.