Begrotingstekort VS naar historische piek

Het begrotingstekort in de Verenigde Staten heeft een historische piek bereikt. Voor het eerst is er een tekort van 1.000 miljard dollar vastgesteld in de begroting. Op het einde van het begrotingsjaar zou dat zelfs nog kunnen verdubbelen.
Het begrotingstekort wordt in de eerste plaats veroorzaakt door de economische crisis, die vooral de autoindustrie in de Verenigde Staten hard treft. Daardoor krijgt de staatskas bijna een vijfde minder belastingsinkomsten binnen.

Maar ook de maatregelen van president Obama tégen de crisis doen het begrotingstekort oplopen. De Amerikaanse regering kocht zich in in banken en autobedrijven en lanceerde ook een duur economisch herstelplan. Ook door de militaire inzet in Irak en Afghanistan lopen de schulden op.

Om te vermijden dat mogelijke geldschieters daardoor ontmoedigd raken, reist minister van Financiën Timothy Geithner deze week nog naar de Perzische Golf, om de investeerders daar gerust te stellen.

In eigen land krijgt Obama steeds meer kritiek van de Republikeinen, die hem waarschuwen voor de rente-sneeuwbal.