Bloedige editie van stierenloop in Pamplona

Ook bij de achtste en laatste stierenloop van deze zomer in de Noord-Spaanse stad Pamplona zijn er gewonden gevallen, 54 deze keer. De editie 2009 van de jaarlijkse stierenloop is daarmee een van de bloedigste uit de geschiedenis.
De stierenloop in Pamplona, in Spaans Baskenland, is een jaarlijkse traditie. Helaas zijn ook de bloedige taferelen traditioneel. Dit jaar zijn er tijdens de acht stierenlopen maar liefst 446 gewonden gevallen.
Vandaag, op de laatste dag, kwamen 54 mensen in aanraking met de stieren. De lopers struikelen meestal en krijgen dan de kolossale dieren, die tot 600 kilo wegen, over zich heen. Vier deelnemers belandden vandaag in het ziekenhuis, onder wie een Schot, een Amerikaan en een Fransman. Niemand raakte echter gewond door de hoorns van de stieren.

Afgelopen vrijdag stierf een 27-jarige Spanjaard tijdens de stierenloop, de eerste dode in zes jaar tijd. De voorbije tachtig jaar hebben de stierenlopen al 15 mensenlevens geëist. De eerste dode tijdens de loop viel in 1924.

3 gevaarlijke minuten

Elk jaar rennen duizenden 8 opeenvolgende ochtenden door de straten van Pamplona, achternagezeten door een kudde stieren. De stierenloop begint elke keer opnieuw in het Santo Domingo stierenkamp en eindigt in de arena waar de stieren diezelfde namiddag moeten vechten. Het traject van de stierenloop is ongeveer 800 meter lang. Gemiddeld doen de stieren er zo'n 3 minuten over om door de straten van Pamplona te denderen. Een van de stieren raasde vandaag echter in een ongeziene tijd van 1 minuut en 49 seconden over het parcours.