EU wil De Post binnenstebuiten keren

De Europese Commissie gaat een onderzoek voeren naar mogelijk ongeoorloofde overheidssteun bij De Post. Alle steunmaatregelen die De Post tussen 1992 en nu kreeg, zullen haarfijn uitgevlooid worden. De kans bestaat dat De Post een deel van het gekregen geld zal moeten terugbetalen.
De Europese Commissie wil steunmaatregelen onderzoeken die De Post kreeg van 1992 tot nu. Het gaat om vele miljoenen euro's die in het bedrijf zijn gepompt voor herstructureringen en pensioenmaatregelen.

De voorbije jaren waren er heel wat klachten van concurrenten van De Post. Onder meer Deutsche Post vindt dat De Post in België zich de voorbije jaren heeft kunnen profileren als een sterke speler dankzij staatssteun.

Neelie Kroes, de Europese Commissaris voor Concurrentie, heeft vandaag een brief naar de Belgische overheid gestuurd met een waarschuwing. Mogelijk zal De Post een deel van het gekregen geld moeten terugbetalen. Het onderzoek van de Commissie kan maanden in beslag nemen.

"Vertrouwen in de goede afloop"

De Post heeft het volste vertrouwen in de eigen werking en in het onderzoek. "We zullen onze volledige medewerking verlenen aan de Belgische staat in het onderzoek van de Europese Commissie", zegt woordvoerder Piet Van Speybroeck.

"We hebben vertrouwen in de goede afloop ervan en wij zijn ervan overtuigd dat het onderzoek zal uitwijzen dat er geen ongeoorloofde staatssteun verleend werd aan De Post en dat de vergoedingen voor de geleverde diensten van algemeen belang correct waren en zijn".

Van Speybroeck zei nog dat De Post het onderzoek verwelkomde, want "het zal een einde stellen aan betwistingen rond vermeende ongeoorloofde staatssteun."