Feesten of defileren: een dilemma

Van Groenland tot Zuid-Afrika, van Noorwegen tot Australië: elk land viert zijn nationale feestdag op zijn eigen manier, al dan niet met groot militair vertoon. Vaak geldt de regel: hoe nationalistischer of chauvinistischer, hoe uitbundiger.
Als het regent in Parijs, druppelt het in Brussel: die vuistregel geldt ook voor de nationale feestdagen. Net als in Frankrijk is een nationale feestdag zonder militair defilé hier niet compleet. Maar niet elk land voelt de behoefte om op zijn feestdag uit te pakken met soldaten, tanks en bommenwerpers. Dat heeft vaak iets te maken met de gebeurtenis waaraan de nationale feestdag wordt opgehangen.
Wat wordt nu zoal herdacht op een nationale feestdag? Hier volgt een kleine greep uit een massaal en divers aanbod.
  • In Frankrijk wordt op 14 juli de Franse Revolutie van 1789 en de bestorming van de Bastille-gevangenis in Parijs herdacht.
  • In Ierland is Saint-Patrick's Day de nationale feestdag. Sint Patricius heeft veel heidense Ieren bekeerd tot het katholieke geloof en is de patroonheilige van Ierland.
  • Nederland heeft twee nationale feestdagen: Koninginnedag op 30 april - de verjaardag van de vorige koningin Juliana - en Bevrijdingsdag op 5 mei, ter ere van de bevrijding van Nederland na de Tweede Wereldoorlog.
  • In Duitsland vieren ze op 3 oktober hun nationale feestdag. Op de Dag van de Duitse Eenheid hield de Duitse Democratische Republiek op te bestaan en werden Oost- en West-Duitsland eengemaakt.
  • Het Verenigd Koninkrijk heeft geen echte nationale feestdag, hoewel veel Britten Queen's Day als nationale feestdag beschouwen, de viering van de verjaardag van de koningin (13 juni)
  • In de Verenigde Staten wordt de "Fourth of July" gevierd. Op die dag in 1776 werd de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring aangenomen.
  • Hongarije viert op 20 augustus een dubbel feest: de officiële Nationale Feestdag ter ere van de opstand tegen Oostenrijk en de naamdag van de Hongaarse patroonheilige Stefan.
  • In Groenland is Zonnewende (21 juni) de nationale feestdag. Zo ver in het noorden is de langste dag van het jaar een echte reden om te feesten.
  • Nieuw-Zeeland viert op 6 februari Waitangi Day of New-Zealand Day. Op die dag in 1840 werd het verdrag van Waitangi van kracht, waardoor Nieuw-Zeeland onafhankelijk werd.
  • 15 november is de nationale feestdag in Brazilië en refereert aan de uitroeping van de republiek in 1889.

Over nationale en communautaire feestdagen

21 juli is uiteraard de Belgische nationale feestdag. Op die dag in 1831 legde Leopold I de eed af als eerste Koning der Belgen.
Vlamingen hebben ook nog 11 juli, waarop de Guldensporenslag van 1302 wordt herdacht.

Onze Franstalige landgenoten vieren op 27 september hun Feest van de Franse Gemeenschap. Zij herdenken de septemberdagen van 1830, toen de Franstaligen in Brussel de Nederlandse bezetter verjaagden. Op de derde zondag van september viert Wallonië dan nog eens de Fête de Wallonie.

De Brusselaars vieren op 8 mei het Feest van de Iris. Het Hoofdstedelijk Gewest herdenkt dan de bevrijding van de stad van de Duitse bezetter.

De Duitstalige Gemeenschap viert feest  op 15 november, tevens Koningsdag. Onze Duitstalige landgenoten worden niet voor niets de beste Belgen genoemd.