Gewonden bij zware rellen in Noord-Ierland

Bij zware rellen in Noord-Ierland zijn zeker dertien politieagenten en verschillende burgers gewond geraakt bij de traditionele Oranjemarsen van de protestanten. In het noorden van Belfast en in andere steden van de Britse conflictregio kwam het tot rellen. Volgens de media waren het de zwaarste ongeregeldheden sinds jaren.
In deze tijd van het jaar houden de protestanten in Noord-Ierland hun jaarlijkse Oranjemarsen. De laatste jaren verliep dat meestal probleemloos, maar nu is het dus opnieuw tot zware rellen gekomen.

De katholieke Sinn Fein-partij denkt dat de splintergroep van de voormalige katholieke terreurorganisatie IRA, de Real IRA, achter het geweld zit. "De gewelddadigheden tonen aan dat er een antivredesproces bestaat", zegt afgevaardigde Gerry Kelly.

De politie moest het waterkanon inzetten en vuurde rubberen kogels af. Vier mensen werden opgepakt. Het geweld was in de katholieke wijk Ardoyne in het noorden van Belfast losgebroken. De agenten werden bestookt met benzinebommen, stenen en flessen. 

Ook in de steden Londonderry, Rasharkin en Armagh raakten agenten door benzinebommen en andere projectielen gewond. In totaal werden meer dan dertien agenten verwond, de meesten onder hen in Belfast.

Vicepolitiechef Alistair Finlay zei dat de rellen een van de "minst aantrekkelijke beelden van Noord-Ierland hebben getoond, een beeld van schijnheiligheid, sektarisme en intolerantie". De meeste mensen in Noord-Ierland willen evenwel in vrede leven, honderden parades zijn vreedzaam verlopen.
Met de traditionele parades wordt de slag aan de rivier Boyne herdacht, waarbij Willem van Oranje op 12 juli 1690 de katholieke koning Jacobus II versloeg.

In Noord-Ierland woedt al decennialang strijd tussen protestanten en katholieken. De protestanten hangen de verbondenheid van Noord-Ierland met Groot-Brittannië aan. De republikeinse katholieken willen een vereniging van de regio met de Republiek Ierland.

In maart pleegden republikeinse splintergroepen - bijna elf jaar na een vredesakkoord - weer aanslagen op Britse soldaten en een politieagent. Twee soldaten en de agent kwamen om. De aanslag op de soldaten werd opgeëist door de Real IRA, de moord op de agent door een andere splintergroep van de IRA.