Grensverleggende cinema uit Zweden

Laat u zich niet afschrikken door de noemer "vampierfilm". "Let the right one in" is een bloedmooi, grensverleggend en vaak ontroerend verhaal over groot worden voor je daaraan toe bent en vriendschap in een harde wereld. Schrijf deze Zweed maar bij de ontdekkingen van 2009.
Goeie films zijn niet voor een gat te vangen, en daar vormt "Let the right one In" een goed voorbeeld van. Telkens als je probeert om het verhaal in een genrevakje te stoppen, moet je vaststellen dat je hele stukken onbesproken laat en aan de essentie voorbij gaat.
De verleiding is bovendien groot om op basis van een paar elementen van een horrorfilm te spreken, wat helemaal een paar bruggen te ver is.

Het belangrijkste van die elementen is de figuur van Eli, het 12-jarige meisje dat samen met een oudere man (haar vader?) in een flatgebouw in een Zweedse buitenwijk trekt. In het appartement naast het hare woont Oskar, ook 12 jaar oud en weinig gelukkig met zijn leven.

Zijn ouders zijn gescheiden, hij heeft geen vrienden en op school wordt hij gepest. Zijn frustratie reageert hij af op een boom bij het speeltuintje naast zijn flatgebouw.

Film voor eindejaarslijstjes

Het is daar ook dat hij Eli ontmoet. Oskar merkt meteen dat er iets ongewoon aan de hand is met het meisje. Hoewel er een dik pak sneeuw ligt, draagt ze geen schoenen en ondanks haar dunne kleedje lijkt ze geen kou te lijden.
Ze ruikt naar lijken en als Oskar haar vraagt of ze 12 is, antwoordt ze “Ja, maar al een hele tijd.” Beetje bij beetje krijgt de jongen door dat Eli een vampier is, wat hem eigenlijk weinig zorgen baart. Op dat moment voelt hij immers dat het klikt en dat ze allebei op hun eigen manier buitenbeentjes zijn.

"Let the right one In" is echter geen halfzachte jeugdfilm. Regisseur Tomas Alfredson en schrijver John Ajvide Lindqvist (die zijn eigen roman tot een scenario ombouwde) schrikken er niet voor terug om de harde realiteit in beeld te brengen, zij het altijd op een heel smaak- en stijlvolle manier. Het verhaal gaat tenslotte over tieners die moeite hebben om in het reine te komen met de echte wereld en de verwarrende moraliteit die er heerst.

Twee onwaarschijnlijke sterke hoofdacteurs, een intrigerende plot, een resem memorabele scènes (het einde!), uitdagende ideeën en een elegante look, "Let the right one in" zal gegarandeerd op verschillende eindejaarslijstjes belanden.

Ruben Nollet

Let the right one in

regie Tomas Alfredson
met Kare Hedebrant, Lina Leandersson, Per Ragnar, Henrik Dahl, Karin Bergquist, Peter Carlberg, Ika Nord
release woensdag 15 juli