Indiërs defileren op de Champs-Elysées

Frankrijk viert zijn nationale feestdag. Vanmorgen was er een militaire parade op de Champs Elysées in Parijs. Opmerkelijk waren de 400 Indiase soldaten die mee marcheerden.
De Indiase premier Manmohan Singh was de eregast van de Franse president Nicolas Sarkozy op het traditionele defilé van de "Quatorze juillet", de Franse nationale feestdag.
Zo'n 400 uitgedoste Indiase soldaten marcheerden mee met het Franse leger over de "mooiste laan ter wereld". Parijs wil op die manier het "strategische partnerschap" tussen Frankrijk en India in de verf zetten. Frankrijk verkocht in 2005 nog 6 onderzeeërs aan India en is ook een van de kandidaten om 126 gevechtsvliegtuigen aan New Delhi te leveren.

Sarkozy heeft overigens ook laten weten dat er niet bespaard zal worden op defensie. "We zullen de komende 12 jaar 377 miljard euro besteden aan de modernisering van het leger", zegt de president.

Ook in andere Franse steden waren er vandaag militaire plechtigheden naar aanleiding van de nationale feestdag.

300 auto's uitgebrand

Aan de vooravond van de nationale feestdag zijn in Frankrijk meer dan 300 auto's uitgebrand. De meeste brandstichtingen gebeurden in de voorsteden van Parijs. De politie pakte tijdelijk 240 mensen op.
In de Parijse voorstad Montreuil waren er schermutselingen tussen de politie en betogers die protesteerden tegen de ontruiming van een oud ziekenhuis dat door krakers werd bewoond. De politie gebruikte traangas om de betogers uiteen te drijven. Een betoger raakte gewond.

In heel Frankrijk raakten een 10-tal politieagenten gewond. De meesten van hen liepen lichte gehoorschade op nadat jongeren vuurwerk naar hen hadden afgeschoten.