Protest groeit over geheim CIA-moordplan

In de Verenigde Staten groeit het protest over een geheim CIA-moordplan voor Al Qaeda-kopstukken. Voormalig president Dick Cheney heeft een plan om leiders van het terreurnetwerk Al Qaeda te vermoorden, achtergehouden voor het Congres.
De zaak beroert de Amerikaanse media al een aantal dagen. Zondag bracht de krant The New York Times het nieuws dat de voormalige vicepresident Dick Cheney een antiterreurprogramma acht jaar lang geheim heeft gehouden voor het Amerikaanse Congres. Maar wat het programma precies inhield, kon de krant niet achterhalen. Op basis van bronnen bij de Amerikaanse inlichtingendienst CIA bericht de krant The Wall Street Journal vandaag dat het gaat om een geheim plan om in het buitenland verdachte Al Qaeda-kopstukken te laten vermoorden door speciaal getrainde elitesoldaten.
Het plan is echter nooit uitgevoerd en is al die tijd vrij vaag gebleven. De nieuwe topman van de CIA -Leon Panetta (foto)- heeft het plan vorige maand stopgezet. Blijkbaar waren de wettelijke en diplomatieke obstakels te groot. Zo was het moeilijk om de Amerikaanse betrokkenheid te verbergen en was het onduidelijk of de operaties wel de toetsing met het internationaal recht zouden doorstaan. Het plan werd in allerijl opgesteld na de aanslagen van 11 september 2001.

Toch wou de regering van president George Bush het plan niet naar de prullenmand verwijzen, omdat het een alternatief was voor gerichte bombardementen of het overbrengen van terreurverdachten naar geheime ondervragingscentra, methodes die op felle kritiek werden onthaald in binnen- en buitenland.

Obama wil pagina omdraaien

Amerikaanse parlementsleden vinden het ongehoord dat ze al die jaren niets van het plan afwisten. Nochtans werden in de jaren 70 speciale commissies opgericht in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat, nadat bekend was geraakt dat de CIA al jaren plannen had om vijandige leiders zoals Fidel Castro en Patrice Lumumba te vermoorden.

Dick Cheney heeft volgens een aantal Democraten dus de wet overtreden door de informatie geheim te houden. Senator Dianne Feinstein -de Democratische voorzitter van de bevoegde inlichtingencommissie- verklaarde dat de CIA de wet heeft gebroken en dat zoiets "nooit of te nimmer opnieuw mag gebeuren". Een aantal Democraten vragen een officieel onderzoek.

De toenmalige Amerikaanse president Jimmy Carter verbood in 1976 buitenlandse moordoperaties door Amerikaanse inlichtingendiensten. Maar de regering-Bush argumenteerde dat aangezien de VS sinds 11 september in een "oorlog tegen de terreur" zat, andere regels van kracht waren. Het vermoorden van een Al Qaeda-leider door speciale teams kwam volgens hen op hetzelfde neer als het neerschieten van vijandige strijders op het slagveld.
De huidige regering van Barack Obama volgt grotendeels dezelfde lijn. Zo zijn de omstreden gerichte bombardementen in Pakistan door onbemande vliegtuigen niet stopgezet. Onlangs weigerde Obama nog om nieuwe foto's van folterpraktijken in Iraakse gevangenissen door Amerikaanse soldaten vrij te geven. De president wil de pagina van de voorbije acht jaar omdraaien en zich niet verbranden aan mogelijke gerechtelijke onderzoeken naar bedenkelijke praktijken van de vorige Republikeinse regering. "We concentreren ons het best op de toekomst en niet op het verleden", liet Obama's woordvoerder Robert Gibbs (foto) weten als reactie op het geheime moordplan.