Taylor ontkent betrokkenheid bij wreedheden

De voormalige president van Liberia, Charles Taylor, ontkent dat hij ooit iets te maken had met de wreedheden die begaan zijn tijdens de burgeroorlog in buurland Sierra Leone. Taylor verdedigt zichzelf voor het Speciale Strafhof voor Sierra Leone, in Den Haag. Hij ontkent ook dat hij diamanten heeft gekregen uit Sierra Leone.
Het is een primeur: een gewezen president uit Afrika die terechtstaat voor een Internationaal Strafhof. In dit geval is dat dus het Speciale Strafhof voor Sierra Leone.

In de jaren 90 was daar een uitzonderlijk wrede rebellengroep actief, het RUF of Revolutionair Verenigd Front. Ze maakten van het afhakken van armen en benen hun handelsmerk, om de bevolking te terroriseren en zo de controle te verwerven over de diamantvelden.

Charles Taylor, op dat moment de sterke man in buurland Liberia, zou de rebellen hebben bewapend, in ruil voor diamanten. Maar tijdens zijn verhoor vanmorgen in Den Haag, ontkende hij dat staalhard.

Een duivelse leugen, zegt hij. Taylor gaf wél toe dat hij gedurende een korte periode wapens had geleverd aan de rebellen, maar enkel uit tactische overwegingen, en van hun wreedheden wist hij niets af. Het proces tegen Taylor roept één van de ergste episodes in herinnering in de handel in zogenaamde bloeddiamant.