Vrijwilligers verlaten de Mars-container

In Moskou hebben zes vrijwilligers de container verlaten waarin ze sinds 31 maart een bemande reis naar Mars hebben gesimuleerd.
Na 105 dagen kwamen de vier Russen, een Fransman en een Duitser lachend en in goede gezondheid naar buiten uit de container waar ze al die tijd in opgesloten zaten.
De container stond in een onderzoeksinstituut in Moskou dat zich op de medische kant van de bemande ruimtevaart heeft toegelegd. In de container was een leefruimte met een keuken en individuele cabines, een medische eenheid en een aankomstsimulator.

De bedoeling van het experiment was om de psychologische en fysiologische effecten te meten van een langdurige isolatie, in het bijzonder stress, de hormonale werking, het immuniteitssysteem, de kwaliteit van de slaap en het humeur van de bemanning. Onder de zes bemanningsleden waren er de Franse Air France piloot Cyrille Fournier en de Duitse militaire ingenieur Oliver Knickel. Zij waren door ESA gekozen uit 5.650 kandidaten. Volgens het Russische staatspersbureau Ria Novosti kreeg elke deelnemer 15.500 euro.

Eind dit jaar moet een nieuwe simulatie beginnen waarbij zes mensen zich voor 520 dagen laten opsluiten. Dat is de tijd van een retourtje naar Mars. Het Europese Ruimtevaartbureau ESA hoopt rond 2030 een eerste bemande reis naar Mars te ondernemen waarbij de heenreis 250 dagen zou duren, het verblijf op de Rode Planeet 30 dagen en de terugreis 240 dagen.

In november 2007 was er reeds een soortgelijk experiment dat slechts 14 dagen duurde.

lees ook