"Belachelijk doen over de hand schudden"

Het griepcommissariaat benadrukt dat handhygiëne erg belangrijk is voor de preventie tegen de Mexicaanse griep. Maar ook heel wat bedrijven bereiden zich voor, vooral met preventietips. Zo raadt Dexia haar personeel af nog handdrukken te geven en vraagt het bedrijf om deuren te openen met de elleboog.

Neemt u extra maatregelen in uw dagelijkse leven? Haalt u een mondmaskertje in huis? Vermijdt u een grote massa? Of hebt u een tip hoe u uw handen minder moet gebruiken? Stuur uw reactie naar info@deredactie.be

Dit is al een greep uit uw reacties:

 • Ik ben verantwoordelijk voor speelpleinwerking met gemiddeld 190 kinderen per dag. Wij hadden al een handen wassen-regeling voor de kinderen. Nu gaan we die nog wat verfijnen en uitbreiden. (Franky Pattijn)
 • In plaats van belachelijk te doen over de hand schudden, zou men misschien beter deze regel toepassen: handen wassen na elke sanitaire stop. Ik stel vast dat er nog heel veel mensen zijn die die elementaire hygiëne niet toepassen. (Lutz Lachmann)
 • Niet naar Racing Mechelen gaan (ze hebben twaalf Mexicaanse spelers gekocht). (Erwin Kindt)
 • Als je gewoon een ontsmettende handreiniger bij de hand houdt, en meermaals je handen ontsmet, zou er geen probleem mogen zijn. Dat in combinatie met geen hand geven en overdreven contact mijden, zou a heel wat kunnen helpen. (Karlien Vermeulen)
 • Typen met je kneukels, deuren openen met ellebogen,... Komaan! Jullie creëren binnenkort nog een massahysterie. (Kris Schobben)
 • Ik ben uitbater van een krantenwinkel en kom veel in contact met verschillende mensen. Wat ik wil doen is in de keuken achteraan de winkel een beetje Dethol in een kom water doen, en daar zeer regelmatig de handen insteken. (Carlo Belleke)
 • Ik overweeg om tijdens onze vliegtuigreis een mondmaskertje te dragen. Door de airconditioning circuleert de lucht voortdurend waardoor infecties worden verspreid over het hele vliegtuig. In het algemeen zal ik minder mensen de hand schudden en opletten met het gebruik van de handen in openbare gebouwen. (Theo Vandezande)
 • Ik weet ook wel dat het komkommertijd is (René Van Campenhout)
 • Het openen van deuren met de ellebogen moet voor ons Belgen, die toch wat ervaring hebben met ellebogenwerk, al helemaal geen probleem opleveren. (ellebogen wel regelmatig goed wassen!) (Hugo Hoeckx)
 • Wij proberen nog meer fruit en groenten te eten. Vitaminepillen die we normaal gezien alleen in de winter slikken, blijven we nu nemen. Voorts: veel drinken, handen wassen met ant-bacteriële zeep, het aanrecht net iets meer schoonhouden, geen gezoen meer op de wang, en ondanks de vakantie de kinderen op tijd naar bed sturen. (M.Schilders)
 • We leven al genoeg in cocons van eenzaamheid, maar we hebben allemaal een GSM, internet, facebook, twitter en blackberry. En nu mogen we elkaar geen hand meer geven??? (Ivan Flo)
 • Dit begint op massahysterie te lijken. Elk jaar sterven er in België zo'n duizend mensen aan de griep, de zogenaamde kwetsbare groepen. En nu is er ineens paniek. (Luc Vanborm)
 • Waarom maakt men zoveel rumoer rond een simpele griep, die niet ernstiger is dan de griep die we sinds jaren kennen? Jaarlijks sterven er honderdduizenden aan deze griep. De Mexicaanse blijkt niet ernstiger. (Etienne Van den Haute)
 • Bij de apotheek zijn alleen de papieren mondmaskers verkrijgbaar, maar nog niet de speciale. Als de griep toeneemt, zal ik die zeker kopen. Opnieuw handschoenen aandoen, zoals vroeger. Knoppen van liften bedienen met een papieren zakdoek! Massa mensen vermijden. Met een grote cirkel rond mensen lopen die kuchen. (Jef Vanrooij)
 • Ik wil er de mensen wel op wijzen dat ze niet hysterisch mogen worden in hun poging het virus buiten te houden. Het grote probleem van deze tijd is dat mensen gewoon veel te netjes en te hygiënisch zijn. (Katrijn Vanwynsberghe)
 • Ik verwacht, als leerkacht, een grote piek tijdens de eerste week van het schooljaar. In onze school zijn er  ongeveer 440 leerlingen, bijna allemaal op reis geweest. De kans is nihil dat niemand daarvan is besmet geraakt. (Veronique Peeceu)