"Israël gebruikte menselijke schilden"

Tijdens de recente oorlog in de Gazastrook zouden Israëlische militairen Palestijnse burgers als menselijk schild gebruikt hebben. Dat zeggen Israëlische soldaten.
De klachten komen van een groep van 26 Israëli's die begin dit jaar als soldaat dienst deden in de Gazastrook. Volgens hen waren burgers van weinig tel en konden ze naar goeddunken schieten en vernielingen aanrichten.
Het leger zou hen daarvoor toelating gegeven hebben om zo veel mogelijk eigen levens te sparen. Daartoe mochten ze bescherming zoeken achter Palestijnse burgers en huizen opblazen opdat die niet zouden gebruikt worden door de moslimgroep Hamas.

De verklaringen komen grotendeels overeen met klachten van een aantal mensenrechtenorganisaties. Die zeggen dat zowel het Israëlische leger als de radicale moslimgroep Hamas tijdens de oorlog overtredingen van het oorlogsrecht begingen.

Bij die oorlog zijn 1.400 Palestijnen en enkele Israëli's omgekomen. Onder de slachtoffers waren opvallend veel Palestijnse burgers.