Belgen slaan massaal aan het sparen door crisis

Nooit eerder hadden de Belgen zoveel geld op hun spaarboekje als vandaag. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank over de maand mei.
In mei 2009 stond in totaal 168,5 miljard euro op Belgische spaarrekeningen. De economische crisis is de belangrijkste oorzaak van de spaarwoede van de Belgen.
"Er zijn veel instrumenten die problemen hebben opgeroepen", zegt Mark Marechal van de studiedienst van de Nationale Bank, "de aandelen, de obligaties, en veel mensen zijn op zoek naar een veilig instrument. Ze zijn risicomijdend geworden."

Het spaarboekje is daar het ideale instrument voor, weet Marechal. "Bovendien hebben de spaarboekjes ook een gunstig fiscaal statuut en ze zijn tot op een zekere hoogte vrijgesteld van roerende voorheffing." Volgens Marechal blijft het dan ook interessant "om op korte termijn geld te parkeren in afwachting van meer langetermijnbeslissingen".

Meest gelezen