Erfgenamen Mobutu krijgen 5 miljoen euro

Het geld van de overleden Zaïrese dictator Mobutu Sese Seko mag, twaalf jaar na zijn dood, naar zijn erfgenamen gaan. Dat heeft de hoogste rechtbank in Zwitserland beslist.
Mobutu Sese Seko (foto) stierf in 1997. Meer dan 30 jaar lang stond hij aan het hoofd van een dictatoriaal regime in het toenmalige Zaïre, nu Congo. Tijdens zijn bewind roofde hij de voormalige Belgische kolonie leeg. Mobutu verkaste miljoenen euro's naar een Zwitserse bankrekening.
Na zijn dood besliste de Zwitserse regering, op vraag van het nieuwe regime in wat vanaf dan de Democratische Republiek Congo werd genoemd, om zo'n 5 miljoen euro van Mobutu te blokkeren.

De hoogste rechtbank in Zwitserland heft de blokkering nu op, waardoor het geld zo goed als zeker naar de erfgenamen van Mobutu kan gaan. De rechtbank oordeelde dat de erfgenamen van Mobutu volgens de Zwitserse wetgeving niet langer als een criminele organisatie beschouwd kunnen worden.

Opdoffer voor regering

De uitspraak van de rechtbank is een opdoffer voor de Zwitserse regering, die er alles aan wil doen om Zwitserland van een internationale zwarte lijst te halen van landen waar de belastingregels witwassen vergemakkelijken.

De Zwitserse regering diende vorig jaar nog een amendement in over overheidsgeld van buitenlandse dictators, maar de nieuwe wet is nog niet goedgekeurd, waardoor de zaak-Mobutu er buiten valt.