EU-parlement stelt Barroso voorwaarden

De liberale en socialistische fracties in het Europees Parlement eisen dat er een EU-waakhond voor de financiële sector komt. Zoniet weigeren ze om het mandaat van huidig EU-Commissievoorzitter José Manuel Barroso te verlengen.
"Het is geen kwestie van personen, maar van een programma", zei ex-premier en liberaal fractievoorzitter Guy Verhofstadt over Barroso.
De liberale en de socialistische fracties in het Europees Parlement eisen dat er een Europese toezichthouder komt voor de financiële sector. Dat moet uitwassen zoals die van de voorbije jaren voorkomen.

Als die waakhond er niet komt, dreigen de twee fracties ermee om tegen de verlenging van het mandaat van huidig Commissie-voorzitter José Manuel Barroso te stemmen.

Dat mandaat loopt eind oktober af en in september zou het Europees Parlement daarover stemmen. Zonder de steun van een van die twee fracties maakt Barroso weinig kans.

Fracties schieten op de Commissie

De liberale fractie heeft in Straatsburg bovendien nog enkele andere eisen op tafel gelegd. Volgens Verhofstadt moet de nieuwe Commissie nu echt werk maken van de aanpak van de crisis en dan vooral voor de bank- en de autosector.
De Europese liberalen willen ook een meerjarenbegroting gebaseerd op eigen Europese inkomsten, een echte EU-diplomatie en een EU-commissaris voor Fundamentele Rechten.

De socialistische fractie in Straatsburg eist bovendien een echt Europees herstelplan, meer garanties voor werkgelegenheid en meer gelijkheid tussen de geslachten.

Anders dan Verhofstadt nam de socialistische fractieleider Martin Schulz Barroso wel persoonlijk op de korrel. Hij verweet de Commissievoorzitter weinig initiatief in de aanpak van de crisis.

Blair is kandidaat EU-president

De Britse regering gaat voormalig premier Tony Blair voordragen als kandidaat voor het presidentschap van de Europese Unie. Dat heeft de Britse minister voor Europese Zaken Lady Kinnock bevestigd.
De functie van president van de EU bestaat nog niet, maar zou een feit worden zodra het hervormingsverdrag van Lissabon in werking is getreden. Daarvoor is het evenwel nog wachten op een nieuw Iers referendum eind dit jaar.

De Europese president krijgt een mandaat van twee en een half jaar en moet het roterende voorzitterschap van de Raad vervangen. Blair was premier van Groot-Brittannië tussen 1997 en 2007. Sindsdien is hij speciaal gezant voor het Midden-Oosten.