EU-voorzitter Zweden wil banken reguleren

Zweden wil dat de Europese Unie werk maakt van een strikter toezicht op de banksector en van de strijd tegen de klimaatsverandering. Zweden is op dit ogenblik voorzitter van de EU.
De Zweedse premier Fredrik Reinfeldt heeft vandaag in het Europees Parlement in Straatsburg zijn plannen voor de volgende zes maanden voorgelegd. Zweden is dan voorzitter van de EU.
In de strijd tegen de economische crisis is het essentieel dat het vertrouwen in de banksector terugkeert, aldus Reinfeldt. Zoniet dreigt het goede sociale model in Europa ondermijnd te worden en komt de welvaart in het gedrang.

De Zweedse premier waarschuwde de lidstaten ook dat ze niet eindeloos geld in de economie kunnen pompen. We moeten ook onze begroting in het oog houden, zei hij.

Als tweede prioriteit stelt Reinfeldt de strijd tegen de opwarming van de aarde. Hij wil de EU eind dit jaar achter een plan krijgen tijdens de komende klimaattop in Kopenhagen in december. Dan moet er een een opvolger komen voor het klimaatverdrag van Kyoto.

Meest gelezen