Federale regering neemt vrijdag herstart

Vrijdagochtend zullen de nieuwe federale ministers de eed afleggen bij koning Albert II. De eerste grote stoelendans van de regering is nodig omdat minister en vicepremier Karel De Gucht ontslag neemt.
Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (Open VLD) neemt ontslag om Europees commissaris voor Ontwikkeling te worden. Wellicht wordt hij opgevolgd door ex-premier Yves Leterme (CD&V), die zo weer in de regering zou komen, na zijn aftreden in december.
Als vicepremier zou De Gucht worden opgevolgd door zijn partijgenoot Guy Vanhengel (Open VLD), die nu nog Brussels minister is. In dat geval moet er wel een andere Vlaamse liberaal opstappen uit de regering.

Volgens speculaties zouden zowel minister van Migratie Annemie Turtelboom (Open VLD) als minister van Integratie Marie Arena (PS) ontslag nemen. Het meningsverschil tussen beiden over het asielbeleid zou dat dossier dan moeten deblokkeren.

Arena zou als federaal minister vervangen worden door PS'er Michel Daerden, nu nog Waals minister.

Meest gelezen