Nieuwe afkickmethode voor cocaïneverslaafden

Ontwenningscentrum De Kiem in Gent begint binnenkort met een proefproject voor cocaïneverslaafden, waarbij ze proberen af te kicken door middel van een beloningssysteem.
Het ontwenningscentrum De Kiem is op zoek naar cocaïnegebruikers die willen afkicken volgens een gloednieuwe methode. In samenwerking met de Universiteit Gent zal het centrum bij wijze van experiment twee groepen vergelijken die op verschillende manieren begeleid worden.

De nieuwe methode probeert de verslaafden via twee wegen te helpen. "Enerzijds met een intensieve behandeling op de domeinen waar problemen zijn, maar het meest vernieuwende is werken met een beloning. De cliënt wordt regelmatig gecontroleerd, via een speekseltest. Telkens als die negatief is, krijgt hij een waardebon die hij kan opsparen. In afspraak met de therapeut wordt dan beslist waaraan die bons besteed worden", zegt directeur Dirk Vandevelde.

Wie de behandeling 6 maanden volhoudt, kan een kleine 1.300 euro verdienen. Aan het proefproject -dat door Volksgezondheid gefinancierd wordt- kunnen 60 verslaafden deelnemen. De groep druggebruikers die verslaafd is aan cocaïne, is in tien jaar tijd verdubbeld.