Regering-Peeters II krijgt het vertrouwen

Het Vlaams Parlement heeft woensdag meerderheid tegen oppositie het vertrouwen geschonken aan de nieuwe Vlaamse regering onder leiding van minister-president Kris Peeters. Het regeerakkoord kreeg 66 stemmen voor van CD&V, SP.A en N-VA en 51 stemmen tegen van Open VLD, Vlaams Belang, Groen! , Lijst Dedecker en UF.
De stemming volgde na een hele dag van debatten over het akkoord van de nieuwe meerderheid. In zijn repliek stelde minister-president Peeters dat zijn regering wel ambitieus is, maar dat de Vlaamse regering nog nooit voor zo'n grote uitdaging heeft gestaan.

Hij verdedigde de aanpak van de nieuwe regering om pas in 2011 opnieuw met een begroting in evenwicht aan te knopen. "Geen tekorten, maar ook geen overschotten", benadrukte hij daarbij. "Niet omdat de federale regering daarom vraagt, maar omdat we ervan overtuigd zijn dat het de beste garantie is voor de toekomst van Vlaanderen om zeer snel een budgettair evenwicht te realiseren".

Hij gaf toe dat de inkrimping van de jobkorting geen leuke maatregel is. "Het is natuurlijk niet leuk om te moeten zeggen dat we iets gaan terugnemen", aldus Peeters.

De minister-president beloofde in september meer tekst en uitleg over de cijfertjes, na de begrotingscontrole, de opmaak van de begroting voor volgend jaar en de meerjarenbegroting.

Peeters rekent erop dat zijn negen ministers de legislatuur van vijf jaar uitdoen. Hijzelf belooft dat hij vijf jaar lang aan het hoofd van de Vlaamse regeerploeg zal blijven.