Russische mensenrechtenactiviste vermoord

In de Russische deelrepubliek Ingoesjetië is een mensenrechtenactiviste dood teruggevonden. Natalia Estemirova was vanmorgen ontvoerd in Tsjetsjenië, - waar ze aan een dossier werkte over inbreuken op de mensenrechten.
Ze is door vier mannen in een wagen geduwd en meegenomen. Nu is haar lichaam teruggevonden in de buurrepubliek Ingoesjetië. Het lag in een bos vlak bij Nazran, de belangrijkste stad van Ingoesjetië. Ze werd doodgeschoten, zei een minister. Mensenrechtenorganisaties twijfelen er niet aan dat ze doelbewust is uitgeschakeld.

Estemirova is een van de bekendste medewerkers van de mensenrechtenorganisatie Memorial in de Russische Kaukasus. Onlangs klaagde ze een willekeurige terechtstelling aan in Tsjetsjenië. Dat werd haar niet in dank afgenomen door de lokale autoriteiten, volgens Memorial.

Het ging om de openbare terechtstelling van een vermoedelijke opstandeling door mannen in camouflagekledij in het dorp Achkintsjoe-Borzoj op 7 juli. Volgens Memorial was het een zaak zonder voorgaande. "Ze zeiden dat ze hetzelfde zouden doen met alle rebellen."

Memorial is een mensenrechtenorganisatie die bekend is voor haar grondige analyses en opzoekingswerk. Ze documenteert en analyseert  schendingen van de mensenrechten en stelt er rapporten over op. Die zijn in het verleden al gebruikt door de Raad van Europa en de EU of door andere belangrijke instellingen, die ervoor konden zorgen dat de schendingen op de internationale agenda kwamen.

Meest gelezen