Rwandese gouverneur krijgt levenslang

Het VN-tribunaal voor Rwanda heeft Tharcisse Renzaho, de voormalige gouverneur van de Rwandese hoofdstad Kigali, tot levenslang veroordeeld voor zijn aandeel in de genocide van 1994.
Tharcisse Renzaho (foto) stond tijdens de genocide in 1994 aan het hoofd van de politie. Via de radio riep hij op om Tutsi's op straat tegen te houden en te vermoorden en hij leverde ook wapens aan de daders van de slachtpartijen. Hij gaf ook het bevel om 60 Tutsi-jongens uit een gebouw van de Kerk te jagen en daarna te vermoorden.

De 65-jarige Renzaho werd in 2002 gearresteerd en was een van de belangrijkste beklaagden van het Rwanda-tribunaal in de Tanzaniaanse stad Arusha. Hij werd veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf wegens volkerenmoord, verkrachting en moord.

Bij de genocide in 1994 in Rwanda kwamen 800.000 Tutsi's en gematigde Hutu's om het leven. Tot nog toe heeft het VN-tribunaal al 39 uitspraken gedaan. 6 mensen werden vrijgesproken. 6 andere verdachten met premies op hun hoofd zijn nog steeds op vrije voeten.