Virusremmers, mondmaskers en preventietips

Het leger is begonnen aan het transport van virusremmers en mondmaskers tegen de Mexicaanse griep. Ook de bedrijven zijn volop in de weer met het geven van preventietips aan hun personeel. Intussen neemt ook vervoersmaatschappij De Lijn maatregelen.
Vanuit de nationale opslagplaats worden virusremmers en mondmaskers overgebracht naar de verdeelpunten in de provincies. Van daar gaat het later naar de gemeentelijke zorgmeldpunten en de artsen.

"Dat gebeurt met een vijftiental voertuigen en evenveel chauffeurs en begeleiders", zegt woordvoerster Ingrid Baeck van Defensie. "We hebben in totaal een 90.000 dosissen virusremmers en een 900.000 mondmaskers", aldus nog Baeck. In totaal heeft de overheid 500.000 dosissen virusremmers en 32 miljoen mondmaskers. Indien nodig beschikt men over de nodige grondstoffen om nog eens 2,1 miljoen  remmers aan te maken.

Bedrijven nemen maatregelen

Ook heel wat bedrijven bereiden zich voor op de Mexicaanse griep, vooral met preventietips. Zo is handhygiëne belangrijk voor de preventie tegen Mexicaanse griep. Die boodschap werd ook al verspreid door het griepcommissariaat.
Je handen gewoon niet meer gebruiken, moet nog veiliger zijn, denkt Dexia. De bank raadt haar personeel af nog handdrukken te geven. Andere tips voor het personeel: druktoetsen kunnen ook met de kneukel worden bediend in plaats van met de vingertop en een deur kan je opendoen met je elleboog.

Bij Janssen Pharmaceutica is er extra aandacht voor hygiëne, maar ook de technologie helpt een handje: het bedrijf beschikt over deurscreenings die de lichaamstemperatuur meten als je binnenkomt.

Openbaar vervoer bereidt zich voor

Ook de NMBS maakt zich klaar voor de griep. Er zijn 10.000 mondmaskers beschikbaar voor het personeel, treinbegeleiders krijgen desinfecterende gel mee en voor als er toch nog te veel personeel afwezig is, is er een beperkte nooddienstregeling.

Vervoersmaatschappij De Lijn kondigt vandaag eveneens maatregelen af, nadat gisteren buschauffeur een aantal symptomen vertoonden van de Mexicaanse griep. Alle personeelsleden die in contact komen met reizigers krijgen een desinfecterende gel en alcoholhoudende doekjes. De Lijn heeft ook een voorraad mondmaskers besteld en net zoals de NMBS is er een noodplan opgesteld mocht een groot deel van het personeel besmet geraken.

Bij de gemeenten kunnen niet-essentiële diensten eventueel worden gesloten als er te veel personeel ziek is.