Wie snuift in het leger, wordt ontslagen

Nederlandse militairen moeten strenger gecontroleerd worden op het gebruik van harddrugs. Dat vindt het Nederlandse ministerie van Defensie. Er moeten steekproeven gehouden kunnen worden onder militairen. Nu al blijkt dat er de afgelopen twee jaar meer dan tweehonderd militairen zijn ontslagen na het gebruik van harddrugs. Als militairen betrapt worden, dan mogen ze niet meer blijven werken in het leger.
De bekendste Nederlander die waarschijnlijk ontslagen wordt, is turner Yuri van Gelder (foto). Hij bekende afgelopen week dat hij met enige regelmaat cocaïne heeft gebruikt. Officieel is hij nu nog in dienst bij de topsportselectie bij Defensie. Hij kreeg als militair, sergeant eerste klasse, alle ruimte om te sporten. Maar hij moet zich volgens het ministerie natuurlijk wel aan de regels bij Defensie houden.
Van Gelder heeft zijn excuses aangeboden, maar vandaag blijkt dus dat er veel meer gebruikers zijn in het leger. “Hoe vervelend het ook is voor de betrokkenen, maar voor iedereen die betrapt wordt, geldt een zerotolerance beleid. Het is one strike and you’re out,” zei staatssecretaris De Vries van Defensie vanochtend. Dit strikte beleid geldt met name voor het gebruik van harddrugs. Met softdrugs wordt iets soepeler omgegaan, maar een Nederlandse militair kan ook ontslagen worden als hij te veel joints rookt.

Turner Van Gelder liep tegen de lamp bij een dopingcontrole na afloop van het door hem gewonnen Nederlandse kampioenschap. Daarna bekende hij dat hij vaker gebruikt had. Andere militairen worden natuurlijk niet zo vaak gecontroleerd als hun sportende collega’s. Nu lopen zij pas tegen de lamp als ze toevallig met de politie in aanraking zijn geweest, of als een commandant vermoedens heeft van harddrugsgebruik. Bij vermoedens kan nu al gecontroleerd worden, maar het ministerie wil meer controles. Dat betekent volgens de staatssecretaris niet dat er volgens hem heel erg veel gebruikt wordt in het leger.

Op de vliegbasis Volkel in de provincie Noord-Brabant zouden drie militairen als dealer actief geweest zijn. Zij zijn de afgelopen week aangehouden. De Marechaussee vond de soft- en harddrugs waar de mannen in zouden handelen bij hen thuis, maar ook op de kazerne. Voor hen geldt net als voor Yuri van Gelder dat ze ontslagen zullen worden.

De turner is dus binnenkort oud-militair, maar hij mag ook een tijd niet in de ringen hangen. Zijn schorsing kan oplopen tot twee jaar. Het bestuur van de bond dringt bij de dopingcommissie zachtjes aan op een kortere schorsing. Volgend najaar zijn namelijk de wereldkampioenschappen turnen in Rotterdam en het zou zonde zijn als onze eigen wereldkampioen daar niet in de ringen kan hangen. Zo opportunistisch zal het ministerie van Defensie niet zijn.

Joris van de Kerkhof