"Bereid om te praten, maar Iran moet iets doen"

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton waarschuwt Iran dat er niet veel tijd meer is om onderhandelingen te beginnen. In een toespraak waarschuwt ze Teheran niet te wachten om te reageren op de uitgestoken hand van president Barack Obama.
Clinton benadrukte ook nog eens dat Iran geen kernwapens mag ontwikkelen en dat Washington zoiets zal beletten.
"De keuze is duidelijk.Wij blijven bereid om te praten met Iran, maar dan moet er wel iets gebeuren. We kunnen niet blijven wachten." Kort na zijn aantreden, in januari, had president Obama aangekondigd dat landen zoals Iran een uitgestoken hand van zijn land konden verwachten als ze bereid waren om de vuisten niet langer te ballen. 

Maar Clinton maakt zich geen illusies. "Noch de president noch mezelf zijn zeker dat een directe dialoog met de Islamitische Republiek iets zal opleveren." Ze voegde er nog aan toe dat de VS "met walging" heeft toegekeken hoe de Iraanse overheid de oppositie heeft aangepakt na de gecontesteerde presidentsverkiezingen.

In september willen de Verenigde Staten bekijken of er extra sàncties nodig zijn tegen Iran.

Met haar toespraak is Hillary Clinton opnieuw op het voorplan verschenen. Door een gebroken elleboog was ze een aantal weken naar de achtergrond verdwenen.