"Dit is de mooiste dag in 9 maanden"

Het spaargeld van de spaarders bij Kaupthing is vanaf vanmiddag weer beschikbaar. 9 maanden lang konden klanten niet aan hun centen na het faillissement van de IJslandse bank.
Het geld van de spaarders werd vorig jaar geblokkeerd toen de bank in de problemen raakte. Veel Belgische spaarders, die waren gelokt door de hoge intresten bij de bank, konden plots niet meer aan hun geld.

Het duurde een tijdje vooraleer er een oplossing uit de bus kwam. Uiteindelijk werden de rekeningen van zo'n 20.000 Belgische spaarders overgenomen door de banken Landbouwkrediet en Keytrade. De CBFA, de controlecommissie van de banken, heeft nu het licht op groen gezet voor de overname en de laatste fondsen vrijgegeven.

"Volgens de weerman wordt het vandaag de mooiste dag van de week. Voor de spaarders van Kaupthing is het de mooiste dag in 9 maanden", zegt Andreé Meyers  van Groep K, dat gedupeerde spaarders verenigt. "Ik heb veel schrijnende verhalen gehoord. Sommigen hadden een huis gekocht, maar konden dat dan plotseling niet meer betalen. Anderen moesten operaties uitstellen."

Volgens Groep K komt er geen zogenoemde "run on the bank". "De spaarders zullen hun geld niet afhalen, omdat de bank is overgenomen door betrouwbare banken."