"Verkrachtingen in Oost-Congo nemen toe"

Na Oxfam waarschuwt ook Human Rights Watch voor het toenemende seksueel geweld in Oost-Congo. Volgens de mensen- rechtenorganisatie is het aantal verkrachtingen er het voorbije half jaar verdubbeld of zelfs verdriedubbeld.
"Een soldaat heeft mij verkracht. Mijn ouders hebben dat verteld aan een legercommandant, en die zei dat soldaten niet verkrachten." Het is slechts een van de vele getuigenissen die Human Rights Watch optekende.

De meeste verkrachtingen zijn gepleegd door soldaten, maar zij en vooral hun oversten blijven ongestraft, zegt Human Rights Watch. De organisatie vraagt de VN-Veiligheidsraad om strenge maatregelen te nemen. De Congolese president Joseph Kabila moet speciale rechtbanken oprichten omdat de bestaande niet goed werken.

Naar aanleiding van de alarmerende rapporten maakt minister van Ontwikkelingssamenwerking Charles Michel (MR) 3 miljoen euro extra vrij voor Advocaten zonder grenzen en Réseau des citoyens.