China lijkt crisis achter zich te laten

Tussen april en juni is de economie in China gegroeid met 7,9 procent. Het immense herstelplan van de overheid lijkt zijn vruchten af te werpen. Toch is alle ellende niet voorbij, waarschuwt de regering.
In dezelfde periode vorig jaar groeide de economie nog met 10 procent, maar door de wereldwijde economische crisis vertraagde de groei in de eerste drie maanden van dit jaar tot 6,1 procent. De overheid reageerde met een immens herstelplan -goed voor net geen 600 miljard dollar- om de binnenlandse vraag te stimuleren. China ziet de export naar het zwaar getroffen Westen immers sterk dalen.

Het regime in Peking stelde eind dit jaar het doel van 8 procent economische groei voor, wat volgens de partijleiding nodig is om de "sociale stabiliteit" in het communistische land te bewaren. Veel analisten dachten dat het cijfer te hoog gegrepen was, maar nu lijkt China de ambitieuze doelstelling toch te halen. Het is volgens sommigen het bewijs dat China zich "ontkoppeld" heeft. Dat betekent dat het niet meer afhankelijk is van de economische prestaties van de westerse industrielanden.

Toch wil de regering niet te vroeg victorie kraaien. "De basis voor herstel blijft zwak en er blijven onzekere factoren in het herstelproces", liet een woordvoerder verstaan. Afwachten of China het goed blijft doen als Europa en de VS blijven steken in de huidige recessie.

Meest gelezen