Crisis beïnvloedt onze kijk op kleur

Uit een onderzoek van de Nederlandse verfproducent AkzoNobel blijkt dat niet alleen de persoonlijke voorkeur, maar ook de economische situatie de keuze van de kleur in het interieur van de mensen beïnvloedt. Gaat het economisch minder goed, dan kiezen de mensen neutrale kleuren zoals wit, grijs en zwart voor het interieur.
AkzoNobel heeft de verkoop van verfproducten geanalyseerd en is tot de  conclusie gekomen dat neutrale kleuren weer in opmars zijn.

Wanneer het economisch goed gaat, kiezen de mensen voor opvallendere kleuren. Neutrale kleuren scoren goed als het niet zo goed gaat.

Die trends hebben de laatste tientallen jaren dezelfde golfbewegingen gevolgd als die van de economie. "In de jaren 70 overheersten in Nederland bijvoorbeeld oranje en geel. Maar aan het einde van de jaren 70, toen het economisch minder ging, waren bruin en beige veel te zien", aldus Stephanie Kraneveld van AkzoNobel.

lees ook