Dourfestival verwelkomt 120.000 bezoekers

In het Waalse dorpje Dour is vanmorgen het vierdaagse Dourfestival begonnen. Dour biedt de muziekliefhebber vier dagen lang een ontdekkingsreis aan langs zes verschillende podia, en brengt vooral alternatieve muziekgenres. Het trekt elk jaar zo'n 120.000 bezoekers en is daarmee het grootste Waalse festival.
De tropische hitte in Dour doet een beetje denken aan het weer op de wei van Werchter, maar daarmee houdt de vergelijking dan ook op. Werchter is te grootschalig geworden, klinkt het, te commercieel en ook "te duur. Hier is het gewoon goedkoper", zegt een muziekfan.

"Het is hier allemaal veel alternatiever. Bij Rock Werchter is iedereen een beetje hetzelfde. Dat het ànders is, vind ik net leuk aan Dour". Dour programmeert dan ook lang niet alle bekende grote namen, maar waagt zich vaak aan muzikale ontdekkingen.
Zo staat hier de beginnende band The Asteroids Galaxy Tour op het podium. Een ontdekking van het management van Amy Winehouse, van wie ze ooit het voorprogramma deden.

In The Magic tent is er vandaag ook plaats voor talent van eigen bodem. The Bony King Of Nowhere (foto), eigenlijk de 23-jarige Bram Vanparys, presenteert er zijn dromerige luisterliedjes. Voor hem is zijn muzikale carrière hier begonnen.

"Ik heb hier vijf jaar geleden een weddenschap afgesloten met vrienden, dat ik hier binnen de vijf jaar terug zou staan, met een band, op het podium. Het laatste jaar is nu aangebroken, dus het is gelukt. Ik heb gewonnen."