Federale regering begint te puzzelen

Premier Herman Van Rompuy (CD&V) praat vanavond met de vijf partijvoorzitters van de meerderheid. Hij moet een herschikking van zijn regering doorvoeren na het vertrek van vicepremier Karel De Gucht (Open VLD).
Sinds acht uur vanavond zoeken premier Herman Van Rompuy (CD&V) en de vijf partijvoorzitters van de meerderheid naar een uitweg uit de herschikking van de federale regering.

Inzet is de vervanging van vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (Open VLD). Die neemt ontslag om Europees commissaris te worden.

Het overleg verloopt erg moeizaam, want de Franstalige partijen verwijten Open VLD dat die partij niet enkel De Gucht wil vervangen, maar ook bevoegdheden wil herverdelen. 

Vrijwel zeker komt zijn partijgenoot Guy Vanhengel als vicepremier in de federale regering. Vanhengel is overigens aanwezig op het overleg.  De Brusselse liberaal zou de post Begroting willen en eventueel Asiel en Migratie uit handen geven, maar andere partijen zijn daar niet enthousiast over.

Wat staat (bijna) vast?
  • Yves Leterme wordt normaal gezien de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. De ex-premier keert zo langs de grote poort terug in de federale regering die hij eind vorig jaar moest verlaten. Benieuwd of Van Rompuy met de Ieperling een heuse schoonmoeder naast zich krijgt in de regering.
  • Michel Daerden trekt naar de federale regering. Daar neemt hij Pensioenen en Grootstedenbeleid over van zijn partijgenote Marie Arena die gedegradeerd wordt tot "gewoon" Kamerlid.
  • Philippe Courard, ontslagnemend Waals minister, vervangt Julie Fernandez-Fernandez als staatssecretaris voor Personen met een handicap. Volgens PS-voorzitter Elio Di Rupo omdat hij "nieuw bloed" wil in de federale regering, niet omdat de staatssecretaris zich amper liet opmerken.
  • Guy Vanhengel zal -met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid- naar het federale niveau trekken, nu hij geen minister wordt in de Brusselse regering.
Waar moeten we nog op wachten?
  • De portefeuille van Vanhengel is nog niet duidelijk. Indien de liberalen Begroting opeisen, moet staatssecretaris Melchior Wathelet (CDH) plaatsmaken. Maar Open VLD wordt er door haar coalitiepartners fijntjes op gewezen dat de portefeuilles onderhandeld zijn bij het regeerakkoord in december, en dat er niet meer zal geschoven worden tussen de partijen. Een denkspoor zou zijn dat Wathelet op Begroting blijft, maar wel wordt toegevoegd aan een liberale minister in plaats van aan premier Van Rompuy.
  • Krijgt Vanhengel dus enkel de portefeuille van een van de andere liberale excellenties? Guido De Padt, Vincent Van Quickenborne en Annemie Turtelboom worden door de partijtop als te licht bevonden voor het vicepremierschap, dus een van hen zal moeten vertrekken.  Als late invaller lijkt De Padt het minst zeker van zijn functie, maar misschien moet Turtelboom wel een stap opzijzetten nu Marie Arena de regering verlaat. Het conflict tussen de twee ministers blokkeert al maanden het asieldossier. Wie zou in dat geval migratie krijgen? Guy Vanhengel? Of wordt de portefeuille aan een andere partij toegewezen om eventueel liberaal gezichtsverlies te beperken?
  • Onzeker is ook het lot van Franstalige ministers die niet meer in de regionele regering zitten. Catherine Fonck (CDH) en Christian Dupont (PS) voelen zich misschien wat gebruskeerd en zoeken een "compensatie". Worden zij op een of andere manier de federale regering binnengeloodst? 
Op al deze vragen zal Van Rompuy met de regeringspartners een antwoord moeten vinden. In elk geval voor morgen 11 uur, want dan leggen de nieuwe federale regeringsleden de eed af in handen van de koning.