Hekserij of vrijmetselarij?

Op Denerau, een van de Fiji-eilanden, heeft een groep vrijmetselaars de nacht in de cel moeten doorbrengen nadat de lokale bevolking hen ervan had beschuldigd dat ze zich bezondigden aan hekserij.
Veertien vrijmetselaars, onder wie acht Australiërs en een Nieuw-Zeelander, hielden een nachtelijke rituele bijeenkomst in Lautoka, op het eiland Denerau. Die werd abrupt onderbroken door een inval van de politie.

De politie was gealarmeerd door ongeruste dorpsbewoners, die vreesden dat er een of andere vorm van hekserij aan de gang was. De agenten troffen alleszins enkele vreemde voorwerpen aan, zoals scepters, kompassen en een schedel.

De veertien mannen werden opgepakt en moesten een nacht in de cel doorbrengen. Ze wisten niet welke beschuldigingen de dorpelingen tegen hen hadden geuit. Pas toen ze vrij kwamen, werden ze op de hoogte gebracht.

De Nieuw-Zeelander in het gezelschap kon er alleszins niet mee lachen. "We hebben een vreselijke nacht in de cel meegemaakt, en dat allemaal dankzij een paar krankzinnige dorpsbewoners", zei hij in de krant The New Zealand Herald. "Er was niets sinisters aan de hand."

De broederschap van de vrijmetselaars, ook bekend als "de loge", bestaat al honderden jaren en wordt gekenmerkt door een grote mate van geheimdoenerij. Wereldwijd zouden er vijf miljoen vrijmetselaars zijn.

lees ook