India en Pakistan samen tegen terrorisme

India en Pakistan gaan nauwer samenwerken om terroristische netwerken aan te pakken. Dat hebben hun beide premiers beloofd tijdens een ontmoeting in Egypte.
De Indiase premier Manmohan Singh en zijn Pakistaanse collega Yusuf Raza Gilani ontmoetten elkaar tijdens de top van de niet-gebonden landen in de Egyptische badplaats Sharm el Sheikh.
Beide leiders stellen dat hun land bedreigd wordt door het internationale terrorisme en willen hun veiligheidsdiensten op dat terrein nauwer laten samenwerken.

Toch waarschuwt de Indiase premier dat zijn land geen normale relaties met Pakistan zal herstellen tot de daders van de aanslagen in de stad Mumbai eind vorig jaar berecht zijn.

In Pakistan zijn vijf verdachten van die aanslagen opgepakt. Hun proces zou deze week nog beginnen. De relaties tussen India en Pakistan waren erg verstoord door de bloedige aanslagen in de Indiase stad Mumbai in november vorig jaar (foto).

De twee landen zijn normaal toch al geen beste vrienden. Ze betwisten elkaar het omstreden grensgebied Kasjmir, waar beide legers regelmatig bij schermutselingen betrokken zijn.