Pruimen en kiwi's zijn schoner dan meloenen

Groenten en fruit zijn gezond, maar sommige soorten zijn gezonder dan andere. De Nederlandse organisaties Milieudefensie en Natuur en Milieu onderzochten welke groenten en fruit uit de supermarkt het minst bespoten zijn.
Fruitliefhebbers kunnen het beste pruimen, kiwi's of mango's eten, is een van de conclusies. Op die fruitsoorten zit het minste landbouwgif. Meloen, druif en peer zijn de meest vervuilde fruitsoorten.

Groenteneters zijn het beste af met kolen: op bloemkool en witte kool uit de supermarkt zit helemaal geen gif. Aubergines en komkommers zijn dan weer de meest vervuilde groenten.

De Nederlandse supermarkten Dirk van den Broek en Jumbo verkopen de meeste "schone" fruit- en groentesoorten. Plus en Albert Heijn schotelen hun klanten relatief veel gif voor.

Toch bevatten groente en fruit opnieuw minder landbouwgif. En producten van Hollandse bodem blijken twee keer zo schoon te zijn als buitenlandse producten. Alleen aardbeien, appels en komkommers scoren minder goed.

De conclusies van de twee organisaties zijn gepubliceerd in een zogeheten Gifmeter, die de meetresultaten van de overheid naar landbouwgifrestanten op groente en fruit in 2008 weergeeft. De Gifmeter staat op de website weetwatjeeet.nl.

lees ook