Van Rompuy I wordt "kabinet van de kneusjes"

De Vlaamse oppositiepartijen zijn niet te spreken over de komst van Michel Daerden (PS) naar de federale regering. Tijdens het vragenuurtje in de Kamer uitten ze kritiek op de regering-Van Rompuy, die stilaan een "kabinet van de kneusjes" begint te worden.
De Franstalige socialist Michel Daerden (foto bovenaan) kreeg geen ministerportefeuille meer in de Waalse regering, naar verluidt omdat Ecolo zijn veto stelde, maar kon als stemmenkampioen niet zomaar wandelen gestuurd worden.
Partijvoorzitter Elio Di Rupo schoof hem daarom door naar de federale regering. Voor N-VA'er Jan Jambon (foto) een onbegrijpelijke beslissing. Jambon vroeg zich in de Kamer af waarom Daerden goed genoeg is voor zes miljoen Vlamingen, maar niet aanvaardbaar meer is voor vier miljoen Walen. In een persmededeling noemde hij de regering-Van Rompuy een B-ploeg.

Het contrast met de Vlaamse regering is enorm, merkt Jambon op. Waar in de Vlaamse regering sociaal-economische toppers als Philippe Muyters (N-VA), Ingrid Lieten (SP.A) en Kris Peeters (CD&V) zitten, moet Daerden "onze pensioenen veiligstellen. Ik houd mijn hart al vast".

"Achterblijvers en overschotjes"

Ook Groen! is niet opgetogen met de herschikking van de federale regering. Het kabinet-Van Rompuy wordt er stilaan een van de kneusjes, klonk het. "Het lijkt wel alsof de regering een grote kermismolen is, waar je naar believen op- of afspringt", reageert Meyrem Almaci in een persmededeling. Vooral de komst van Daerden en Yves Leterme (CD&V) baart de groenen zorgen.

Volgens Bruno Tobback (SP.A) verandert de federale regering in een van achterblijvers en overschotjes. Premier Herman Van Rompuy (CD&V) reageerde amper op de kritiek. Hij wou alleen kwijt dat minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (Open VLD) naar de Europese Commissie gaat en dat er nog een aantal vervangingen zullen gebeuren.