"De Test-Aankoop van de overheid"

Guido De Padt verdwijnt als minister uit de federale regering. Hij wordt regeringscommissaris, belast met de interne audit van de federale overheid en daar "is hij tevreden mee".
De Padt werd eind vorig jaar enigszins verrassend aangesteld als minister van Binnenlandse Zaken in de regering-Van Rompuy. Door de herschikking moet hij plaats maken voor partijgenote Annemie Turtelboom.

De Padt verdwijnt echter niet uit de nationale politiek: hij wordt regeringscommissaris belast met de interne audit van de federale overheid, en hij is daar naar eigen zeggen tevreden mee.

"Mocht ik niets anders kunnen doen en volledig in een zwart gat vallen, dan zou het veel erger zijn geweest. Maar de uitdaging die ik nu aangeboden krijg, ga ik met beide handen aangrijpen", klinkt het.

De Padt omschrijft zijn functie als "de Test-Aankoop van de effciëntie van de federale overheid". Hij moet in samenwerking met minister van Begroting Guy Vanhengel (Open VLD) een audit maken van de overheid en eventueel aansturingen doen.