"Het wordt duidelijk... verkiezingen in oktober"

De partijvoorzitters van de meerderheid en premier Herman Van Rompuy (CD&V) zijn het eens geworden over een herschikking van de federale regering. Naast de verwachte verschuivingen had de stoelendans ook nog een aantal verrassingen in petto. Kan de regering volgens u nu een doorstart maken? Of hebt u uw twijfels? Een greep uit de reacties.
  • Welke doorstart ? Ze zijn nog nooit gestart, verder slapen en problemen voor zich uitschuiven. (Jean Aspeslagh)
  • Aangezien de partijvoorzitters garant staan voor de allerbeste kandidaten op de respectievelijke ministerposten, moet deze regering in principe kunnen doen wat ze moet doen. Toch hebben we grote twijfels. Asiel- en migratiebeleid is nu in handen van vier Waalse ministers, plus de coördinerende premier. Gaan deze Waalse excelenties, komend uit de minderheid van de bevolking, rekening houden met de mening en wensen van zes miljoen Vlamingen? Wij herinneren ons eveneens dat ex-premier Verhofstadt destijds verantwoordelijk tekende voor 200.000 nieuwe jobs. In een groot moment van originele creativiteit en inspiratie werd hieraan nog net een bijkomende job toegevoegd: regeringscommisaris voor de audit van de federale regering. Anders had de heer De Padt op straat gestaan, een gevoel dat vele andere landgenoten in deze crisistijd helaas maar al te goed kennen. Was die bijkomende job nu écht noodzakelijk en nuttig ? (Raymond Dupont)
  • Het wordt steeds duidelijker...verkiezingen in oktober. (Lucien Molderez)
  • Hoe kan deze regering nu een doorstart maken als de vorige regeringen zelfs nog niet uit de startblokken gekomen zijn. Ministers zijn pas een goed halfjaar op post of ze verdwijnen reeds of krijgen nieuwe, bij hen niet passende, bevoegdheden of oude krokodillen komen als een dief in de nacht terug. Bij deze regeringswijziging is de economische, financiële, morele crisis niet aan de orde geweest doch partijbelangen, postjes en benoemingen van vrienden en schatplichtigen. Het is een afstraling van wat dit land eigenlijk is of nog is, nl. NIETS, en daarom alleen al moet het de hulp van vijf minuten politieke moed zo vlug mogelijk ter aarde worden besteld (mag voor mij gerust met de Marseillaise onder leiding van Yves Leterme gezongen worden) Deze federale regering (?) moet zo vlug mogelijk verdwijnen en nooit meer terugkeren. Dat zou pas een godsgeschenk zijn. (Herman Van den Berghe)
  • Wie verzint het om iemand die van het asielbeleid een gigantische puinhoop heeft gemaakt, tot minister van Binnenlandse Zaken te benoemen? Conclusie: ze hebben weer volstrekt niets geleerd uit de voorbije jaren. En zich dan afvragen waarom de burger zich van de politiek afkeert? Wie neemt zulke mensen nou nog ernstig?
     (Michel Peeters)